Site Sayfaları

Zilli Börek


Kavak ilçemizin önemli geleneklerinden birisidir Zilli börek. Günümüzde unutulmaya yüz tutmaya başlasa da dilden dile anlatılan toplumsal ananemizi sizinle paylaşmak istedik.

Ulaşım vasıtalarının henüz tam gelişmediği dönemlerde düğün olan köye çevre köylerden insanlarda davet edilirdi. Ancak köyler arasındaki mesafenin uzaklığı nedeniyle düğüne gitmek için yola çıkan diğer köyün insanları, misafir olarak geldikleri yerde düğün süresince konaklardı.

5 -10 kişilik guruplar halinde her köy düğün olan köye konak giderdi. Bir nevi kendi köylerini temsil ederlerdi. Düğün sahibi, misafir gelen konuklarını köyde akraba ve komşularının evlerine yerleştirir, her türlü ikramlarını yapardı.

Konuk evlerine düğün sahibi tarafından kaz verilir, Kaz Tridi ikramından sonra misafirler tarafından düğün evine gizlice bahşiş bırakılırdı. Bu bahşişleri misafirleri ağırlamaktan ve düğün organizasyonlarından sorumlu olan Yiğitbaşı toplar, hangi köyden gelen grubun kaç lira verdiğini not alırdı.

Diğer köylerden gelen grupları davullarla karşılayan, onlar için oyunlar oynatan, türlü türlü ikramlar ile misafirlerin gönüllerini alan Yiğitbaşı,  konukları yatıp uyuyacakları yere yerleştirdikten sonra topladığı bahşiş ile kimin ne verdiğini yazan listeyi düğün sahibine iletirdi.

Toplanan bahşişleri ve  kimin ne verdiğini gösteren listeyi alan düğün sahibi, en yüksek bahşişi veren kişiye hediye edilmek üzere tepside börek açtırırdı.

Sabah olduğunda içi bulgur dışı şekerli büyük sinide hazırlanan börek, zil takılarak davulcular eşliğinde o yüksek meblağı veren konuk evine Yiğitbaşı önderliğinde davul eşliğinde götürülürdü. Bütün halka zilli böreğin kime gittiği duyurulurdu. Zilli böreği alan köyün namı diğer düğüne kadar sürer gider. Bu gelenek köyler arası diyaloglu rekabeti de sağlayan önemli bir gelenek olarak yüzyıllar boyu sürdürülmüştür.