Site Sayfaları

Haluçka


HALUÇKA 


Kavaklıların sofrasında önemli bir yer tutan Haluçka, hamurdan yapılan bir yemektir. Derleme Sözlüğü'nde Haluçka, ?et ve lokma gibi hamurdan yapılan bir çeşit yemek, ?dört köşe biçiminde kesilip üçgen gibi katlanarak yapılan bir çeşit hamur yemeği, mantı? biçimleriyle kayıtlıdır. Kavaklılar tarafından sıkça yapılan ve sofralarda yer alan Haluçka'nın yapılışı şu şekildedir. 


HALUÇKA'NIN YAPILIŞI
Yeteri kadar un su ve tuz ile hamur elde edilir. Katı şekilde yoğurulan hamur; açılarak ince ince küçük dikdörtgen pirizması şeklinde kesilerek tencerede haşlanır. Genellikle Kavak'ta Kaz Tiridi yemeği yapılırken elde edilen  kazın yağlı suyuyla pişirilir. Haşlamanın ardından tencerdeki suyun yarısı alınır, alınan su kadar soğuk su eklenir. Küçük parçalara ayrılmış tavuk eti veya kaz eti içine atılır. aharat, biber, salça ayrı bir kapta kavrulur üzerine ilave edilerek haluçka çorbası servise hazır hale getirilir. Aynı çorba acuk acuk ekşisi ile yapılır üzerine yağ akılır. Buna da ekşili haluçka çorbası denir.