Site Sayfaları

Keşkek


KEŞKEK 

Kavaklılar tarafından sıkça yapılan yemeklerden biri olan keşkek, temel olarak yarma buğday ve etten oluşan geleneksel bir yemektir. Keşkek yemeği özellikle Anadolu'da daha çok düğün yemeği olarak bilinir. Kavaklılar tarafından da düğün ve çeşitli etkinliklerde veya aile toplantılarında keşkek yapılır. 
 
TOPLULUK İLE KEŞKEK 

Düğünden veya gerçekleştirilecek toplu etkinlikten bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınarak dövülür. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak keşkek aşçılarının hep birlikte imece usulü ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş, neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe "sakız gibi keşkek" benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. Bu yüzden köylerde genellikle geleneksel olarak tokmaklarla dövülmeye devam etmektedir. 

AİLE ARASINDA KEŞKEK

Keşkek yemek için düğün dernek veya etkinlik yapılmasını beklemek istemeyenler evlerinde de keşkek yapabilirler. Bunun için 2 yöntem vardır. Ya fırında ya da ocakta. İşte keşkek tarifimiz;
800 gr Aşurelik bütün buğday
Yarım kilo et (tavuk eti koyarsanız 3 adet but)
sosu için;
tereyağı
pul biber

FIRINDA YAPILIŞI
Topraktan yapılmış çöleğinizin en altına eti yerleştirin üzerine yıkamış olduğunuz buğdayı ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığımız malzemenin üzerini 10-15 cm geçecek kadar suyu ekleyin. Çömleği odun fırınına (ekmek fırını) akşamdan koyun. Sabaha kadar fırında bekletin. Fırında pişen keşkeği büyük tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. (Tavuk veya etin kemiklerini almayı unutmayın ) Tabaklara alındıktan sonra üzerine pul biber ve tereyağı ile yapılan sosu dökerek sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketin.  

OCAKTA YAPILIŞI
Derin bir tencerenin en altına eti yerleştirin üzerine yıkamış olduğunuz buğdayı ve 1 çorba kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığımız malzemenin üzerini 10-15 cm geçecek kadar suyu ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak 5-6 saat pişirin. Pişen keşkeği büyük tahta kaşık yardımı ile iyice ezin. (Tavuk veya etin kemiklerini almayı unutmayın ) Tabaklara alındıktan sonra üzerine pul biber ve tereyağı ile yapılan sosu dökerek sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketin.