Site Sayfaları

Kavak Döndermesi


KAVAK DÖNDERMESİ

Kavak'ın muhteşem lezzetlerinden bir tanesi de Kavak Usulü Katmer'de diyebileceğimiz Kavak Döndermesi'dir. Bu işin ustası Kavaklı hanımların sofralarından eksik etmediği bu lezzetli tarif için gerekli malzemeler sadece: un,su,tuz ve sıvı yağdır. 
 
YAPILIŞI:
 
Yeteri kadar un su ve tuz ile hamur elde edilir. Elde edilen hamur 5-10 dakika dinlendirilir. Merdane ya da oklava ile 0.5 cm kalınlığında açılıp üzeri sıvı yağ ile yağlanır. 3 parmak eninde şeritler halinde kesilir. Kesilen her bir parça rulo şekinde sarılıp top halinde kenara alınır. Bu arada hamurun kenar kısımları küçük olduğundan yanındaki parçanın üzerine konulup ikisi üst üste sarılabilir. Yapılan her bir top yine 0.5 cm. kalınlığında açılır.
 
Açılarak hazırlanan bu hamurlar teflon tavada kızdırılmış az yağda döndere döndere (çevire çevire) pişirilir. Burada yanlış anlaşılma olmasın; bir yüzü pişirilirken dönderilir. Nar gibi kızardıktan sonra diğer yüzü çevrilip orası da döndererek pişirilir. Anlatımdan da anlaşılacağı üzere döndererek pişirildiği için bu tarifin adı dönderme olmuştur.