Site Sayfaları

Güreş


Kavak denilince akla gelenlerin başında güreş gelir. Ele avuca sığmayan müthiş güreşçilerin yetiştiği bu ilçemizin Dünyaca ünlü ismi Yaşar Doğu'dur.

Kavak'ta bir yaşam biçimi haline gelen güreş nedeniyle her Kavaklı güreşçi doğar anlayışı ilçe halkının üzerine yerleşmiştir.

Kavak halkı birçok veçhile ile güreş müsabakaları düzenlemektedir. Bilhassa düğün ve bayramlarda tertiplenen güreşler büyük çekişmelere neden olmaktadır. 5 - 6 yaşından tutun da 15 - 16 yaşına basmış ve delikanlılık çağına erişmiş olan çocuklar arasında dahi hep iddialı güreşler yapılır ve alt alta üste boğuşulur.

Şimdilerde değil ama önceleri, Kavak'ta köyün birinin kızı veya oğlu evleneceği zaman birkaç ay evvelinden hazırlığa başlanır ve bu münasebetle bir de güreş tertip edilirdi. Yine bir ay evvelinden civar köylerdeki tanınmış pehlivanlara ve keza düğün sahibinin hısım ve ahbaplarına haber gönderilir ve kendileri düğüne davet edilirdi. Böyle günlerde köy hakiki bir bayram havası içinde çalkalanırdı. Sıra güreşlere gelince köyün pehlivanları ile dıştan gelen pehlivanlar kapışırlardı.

Bir de ramazan ve kurban bayramı münasebetiyle güreşler tertip olunur ki bu bir alemdir. Bayram günleri birbirine yakın köyler hep birlikte namazı kılar ve sonrada hep birlikte güreşin yapılacağı meydana gidilirdi. Gerek düğün ve gerek bayram güreşlerinde ortaya ilk defa 5 - 6 yaşlarındaki çocuklar çıkarılırdı.

Bayram güreşlerinde güreşen ve galip gelen çocuğa mükafaat olarak yuvarlanıp top haline getirilmiş bir top helva verirlerdi. Yıllardan beri sürüp gelen bu adet halende tatbik edilmektedir.

Seyirciler küçüklerin güreşinden de büyüklerin güreşi kadar zevk alır, heyecana kapılırlardı. İki çocuk boğuşurken küçük pehlivanların yakınları, baba, amca, dayı veya ağabeyleri gırtlaklarının bütün kuvveti ile bağırır, küçükleri teşvik ederlerdi.

Düğün nedeniyle yapılan güreşler düğün sahibi tarafından ortaya bir adet tosun, bir adet koç konulurdu. Her köyden gelen pehlivanlar birbirleriyle kıyasıya güreşir, Başı alan tosunu alırdı. Özellikle Zilli Börek geleneğinde Zilli Böreği kaçıran köylerin güreşçileri başa konulan hayvanı almak için kıyasıya rekabet ederlerdi.

Günümüzde ata  sporumuz olan güreşi canlı tutmak ve Kavaklı insanların bu güzel gelenekleri unutmamaları için her yıl Kavak Belediyesi ve KADEF tarafından karakucak güreşleri düzenlenmektedir.